Skolyoz Ameliyatı

Skolyoz Ameliyatı

Omurların sağa ya da sola doğru eğrilmesi ya da kendi ekseni etrafında dönmesi ile oluşan skolyoz, özellikle gelişim çağındaki çocuklarda görülme olasılığı yüksek rahatsızlıklardan birisidir. Tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini oldukça düşüren skolyoz ileri safhalarda kişinin göğüs kafesinde de sıkıntılara neden olabilmektedir. Bilinen en eski omurga rahatsızlıklarından birisi olan skolyoz, çocuklarda omuz asimetrisi, sırtta belli bölümlerde kabarıklık ve kalçaların aynı seviyede olmaması gibi bulgularla fark edilmektedir. Çünkü sağlıklı bir omurgada boyun, sırt ve bel bölgeleri düz bir hat halinde görülmelidir.

Skolyoz Ameliyatı
Skolyoz Ameliyatı

Skolyoz Tanısının Konulması

Skolyoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz!

Skolyoz tanısı vücutta fark edilen bir takım asimetriler nedeniyle başvurulan doktor muayenesi sonucunda konulmaktadır. Okul taramalarında da fark edilebilen skolyoz şüphesi nedeni ile aileler uyarılmaktadır. Genellikle görünüş bozukluğu nedeniyle doktora başvuran kişilerde genellikle bir omuz diğerine göre daha yüksekte durmaktadır. Bazı durularda ise kürek kemiklerinde, meme seviyesinde ve gövdenin başka alanlarında asimetriler görülebilmektedir. Bu şikayetle doktora başvuran kişilerde %40 oranında sırt ve bel ağrısı görülmektedir. Eğrilik derecesi 50 derecenin üzerinde olan vakalarda ise ayrıca solunum sıkıntıları yaşanmaktadır.

Skolyoz muayeneleri genellikle çıplak omurgaya karşıdan bakmak şeklinde yapılmaktadır. Ayrıca hasta öne eğildiğinde ortaya çıkan görüntü de skolyozun durumu ile ilgili fikir vermektedir. Bunun yanı sıra hastanın skolyozu röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonas gibi görüntüleme teknikleri ile de görüntülenebilmektedir.

Okunmaya Değer Yazı!  Skolyoz Tedavisi Ne Kadar Sürer

Skolyoz Ameliyatı

Skolyozu ilerlemiş olan kişilerde ya da egzersiz veya korse gibi uygulamalara rağmen skolyoz derecesi artan kişilerde mutlaka skolyoz ameliyatı uygulanmaktadır. Özellikle de skolyo derecesi 50 derecenin üzerinde olan kişilerde tek etkili yöntem cerrahi yöntemdir denilebilir. Cerrahi yönteme başvurulmasının nedenleri daha çok;

  • Skolyoz derecesinin ilerlemesinin durdurulması
  • Ortaya çıkan kozmetik sorunların giderilmesi
  • Ağrı ya da nörolojik bulguların ortadan kaldırılması gibi nedenlerdir.

Skolyoz ameliyatı uygulamasından sonra ortaya nadiren de olsa bir takım komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bu risklerden bazıları; enfeksiyon, kanama sonrası solunum sıkıntısı, %1’in altında sinir felci riskleridir. Eğer bu riskler ortaya çıkmazsa hasta ameliyat sonrasında 14 gün içinde taburcu olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir