Skolyoz Hastalığı, Belirtileri ve Tedavileri

Skolyoz Hastalığı

Skolyoz; omurga eğriliği hastalığıdır. Vücudun sırt bölgesinde yer alan omurga kemiklerinin şekli sağlıklı bir insanda tamamen düz görünür. Faklı çeşitli sebeplerle bu kemik topluluğunda şekil bozuklukları meydana gelir. Bu şekil bozukluğu hastalığına skolyoz yani omurga eğriliği denilir. Omurga eğriliği vücudun hareket kabiliyetini etkiler. Aynı zamanda hastalık görünüş bozukluğu da yaratır. Gündelik hayatı olumsuz yönde etkiler. Zamanla kişilerde psikolojik sorunlara da neden olabilir.

Omurga kemikler el, kol, bacak ve baş hareketlerini yönetir. 3/2 oranında hareket yeteneğimiz omurgaya bağlıdır. Bu kemik dizilişinde ortaya çıkan sorun gün geçtikçe artar. İlerleyen bir hastalık olması nedeni ile de zamanında müdahale edilmesi çok önemlidir. Özellikle çocukların erişkin çağlarında ortaya çıkan skolyoz hastalığında erken müdahale ile kısa sürede iyileşmek mümkündür.

Skolyoz Hastalığı
Skolyoz Hastalığı

Skolyoz Hastalığı Belirtileri

Skolyoz omurga eğriliği çocukluk çağlardan başlayarak ortaya çıkabilmektedir. Anne ve babaların bebeklikten itibaren çocukların gelişimini gözlemlemesi sonucunda erken tanı çok önemlidir. Kollar ve vücut arasındaki orantısızlık, omurga seviyesi ile kalçalar arasındaki eşitsiz görünüş, bacakların uzun görünmesi, kız çocuklarında etek giyildiğinde belden yukarı görünüş gibi belirtileri vardır. Bu belirtilerin anne ve babalar tarafından doğru değerlendirilmesi gerekir. En ufak bir şüphe de dahi uzman doktora başvurulmalıdır.

Skolyoz yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. Özellikle de yaş ilerledikçe ortaya çıkan diğer rahatsızlıklara eşlik eder. Yıllar süren duruş bozukluğu bir süre sonra omurganın eğilmesine neden olur. Bu görüntü hem psikolojik olarak kişiyi rahatsız eder. Hem de bir süre sonra ağrılar hissedilir. İlerleyen yaşlarda skolyoz dayanılmaz ağrılar ile ortaya çıkar.

Okunmaya Değer Yazı!  Yetişkinlerde Skolyoz Tedavisi

Skolyoz Tedavisi

Omurga eğriliği günlük yaşam sorunları ile birlikte ağrılara neden olmaktadır. Ayrıca hastalık ilerledikçe kalp ve akciğer hastalıklarını beraberinde getirir. Bu nedenle fark edildiği anda uzman bir doktora başvurulmalıdır. Hastalığın tedavisinde fizik, cerrahi yöntem ve korse kullanımı önerilir. Cerrahi yöntem en son tercih edilir. Genellikle fizik tedavi yöntemine ek olarak korse kullanımı uygulanır. Ayrıca ağrılar içinde ağrı kesici ilaçlar ve eklem güçlendirici ilaçlar kullanılır. Düzenli fizik tedavi ve ilaç kullanımı ile tamamen iyileşmek mümkündür.

Yetişkinlerde Skolyoz Tedavisi adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir