Skolyoz Tedavisinde Spor ve Egzersiz Yöntemleri

Skolyoz Tedavisinde spor ve Egzersiz Yöntemleri

Çoğunlukla büyüme çağında tanısı konulabilen bir rahatsızlık olan skolyoz, omurların sağa ya da sola eğrilmesi anlamına gelmektedir. Genellikle küçük yaşlarda başlayan ve eğer tedavi edilmezse kişinin ciddi yaşamını son derece şekilde olumsuz bir şekilde etkileyecek olan skolyozun görülme sıklığı %0,2 ile 6 arasındadır.

Skolyoz Nedir?

Bilinen en eski omurga deformitesi olan skolyoz vakaları doğumsal gelişim bozukluklarından kaynaklanabilse de, olguların %80’inin nedeni bilinememektedir. Genel olarak skolyoz omurganın 10 derecenin üzerinde yana doğru eğilmesi olarak tanımlanmaktadır. Normal, skolyozu olmayan bir omurgada boyun, sırt ve bel bölgeleri düz bir hat şeklinde görülmektedir. Ancak skolyoz olan bir omurgada omurların sağa ya da sola yer değiştirdikleri gözlenir. Ya da kendi eksenlerinde dönerler.

Skolyozun Sonuçları

Skolyoz rahatsızlığı olan bir omurgada, omurga dışında kalça, göğüs kafesi ve kürek kemiklerinde kaymalar meydana gelmeye başlar. Kişinin duruş ve görüntü bozukluğu ortaya çıkar. Son derece rahatsız edici sırt ağrılarına neden olur. Tedavi edilmediği sürece çok daha yaşamsal sonuçlara yol açar. Kız çocuklarda ok daha sık görülen skolyozun ülkemizde 150 bin çocukta görüldüğü bilinmektedir.

Skolyoz Tedavisinde Spor ve Egzersiz Yöntemleri
Skolyoz Tedavisinde Spor ve Egzersiz Yöntemleri

Skolyoz Tedavisinde Spor ve Egzersiz

Çok nadiren de olsa kendiliğinden gerileyebilen vakalar olsa da skolyoz mutlaka tedavi edilmesi ve önlem alınması gereken bir rahatsızlıktır. Uygulanacak olan tedavi ise omurga eğriliğinin ilerleme hızına ve seviyesine göre belirlenir. Bu nedenle hasta öncelikle takibe alınır ve ilk tedavi yöntemleri uygulanmaya başlar. Bunlar;

  • Skolyoz egzersizleri ve
  • Özel rehabilitasyon uygulamalarıdır.
Okunmaya Değer Yazı!  Skolyoz Manuel Terapi

Eğer takibe alınan hastanın skolyozu bu önlemelere rağmen hızla ilerliyorsa ya da zaten 50 derecenin üzerinde bir skolyozdan bahsediliyorsa bu durumda cerrahi yöntemler uygulanmaktadır.

Skolyoz egzersizleri; bilhassa 7 yaşından itibaren 15 derecenin üzerinde bir omurga eğriliği bulunan çocuklarda oldukça etkili bir yöntemdir. Hatta 40 derecenin üzerinde skolyoz hastalarında da son derece iyi sonuçlar alınabilmektedir. Bu programlarda bobath, vojta ve Katharina Schrot gibi teknikler kullanılmaktadır. Klasik germe ve güçlendirme çalışmaları da oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra fizik tedavi ve korse kullanımı hastaların birçoğunda olumlu sonuçlar verebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir