Çocuk ve Bebek Sağlığı

Yeni Doğan Bir Bebekte Fizyolojik Ve Metabolik Özellikler Nasıl Olur?

Yeni doğan Bebeğin Uykusu Ve uyanıklık Durumu: Dünyaya yeni gelmiş bir bebek zamanının neredeyse tamamını uyuyarak geçirir. Süre bazında bakarsak bu zaman yaklaşık olarak 20 saat kadardır.  Bebeğin uyuması ya da uyanması durumları açlığıyla çok ilgilidir. Sık acıktığından dolayı günde 6 8 defa uyanması mümkündür. Bazı bebeklerde uyanma aralığı çok düzenli iken bazılarında rastgele olmaktadır.

Bebeğin Ağırlığı ve Boyu: Bir bebek dünyaya geldiğinde ağırlığı ortalama olarak 3 ila 3,5kg kadardır. Boyu ise 50 cm civarında olmaktadır. Ancak bebeğin anne karnındaki gelişimine göre ağırlığı 2,5 kg ile 4,5kg aralığında değişmektedir.
Bebeğin vücut ısısı: Bebeğin vücut ısısını eczaneden alacağınız bir termometre ile kolayca yapabilirsiniz.

Yenidoğanın Dışkısı: Bebek dünyaya geldikten sonra dışkısını ilk 12 saatlik zaman içerisinde yapabilir. Eğer 48 saat içerisinde dışkı yapmaz ise bu bir hastalık işaretidir. Derhal bir doktora başvurulmalıdır.

Bebeğin doğmadan önce dışkısını yapmış olması, doğum esnasında derisine dışkı bulaşmış olmasından anlaşılır. Bu durumda bir hastalık işareti olarak yorumlanır. Böyle bir olay bebeğin doğum sırasında oksijensiz kalmış olabileceğini düşündürür.

Bebeğim doğumu akabinde yapmış olduğu ve il 4 5 günü kapsayan zamanlarda yaptığı dışkıya MEKONYUM denilmektedir. Bu dışkı siyaha yakındır. Aynı zamanda yapışkan bir yapıdadır. Sonraki günlerde rengi yavaş yavaş açılır ve normal rengini alır.

Bebeğin günlük olarak yaptığı dışkı sayısı bebeğe ve beslenmesine göre değişiklik gösterir. Anne sütüyle beslenen bebekler ortalama 5 6 defa, inek sütü ile beslenenler ise daha az dışkı yapar. Dışkıda önemli olan kaç defa yaptığı değil, yaptığı dışkının kıvamıdır.

Bazen bebeklerde doğumu takiben 2-3. Günlerde ateşleri yükselebilmektedir. Buna susuzluk ateşi, denilmektedir.

Yenidoğan bebeğin İdrarı: Dünyaya yeni gelen bebek doğar doğmaz idrarını yapar. Eğer ki idrar yapma gecikir ya da bebek idrar yaparken ağlarsa bu durum normal değildir. Bu yüzden doktora haber verilmelidir. Bazen kanalda darlık olabilmektedir ve derhal sünnet olması gerekebilir.

Bebeğin kalp atımı ve nefes alma olayı: Bebeğin nabız hızı yetişkin bir insana göre çok daha fazladır. Normal bir zamanda 120 ile 160 arasında nabız sayımı alınabilir. Nefes alması ve vermesi de nabız sayısına oranlar değişmektedir.

Bebeğin sinir sistemi: bebek uyanık olduğu dönemlerde hareketlerini amaçsız olarak sürdürmektedir. Ancak bu her hareketi başarısız demek değildir. Başarıyla yaptığı birtakım hareketleri olacaktır. Emme, salyasını akıtma, esneme gibi bir çok hareketi başarıyla yapabilir.

Skolyoz

İlgili Gönderi

Bağlıca Koltuk Döşeme

Bağlıca Koltuk Döşeme Koltuk Döşeme Nedir, Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? Koltuk döşeme; maliyet, manevi değerler… Devamı

7 ay ago

Ter Bezi İltihabı

Koltuk Altı İltihaplanması Ter Bezi İltihabı Nedir? sorusuna cevap olarak; Tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır? Bulunuş tarihi 1960 yıllarına dayanan lazer epilasyon, kıl… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Nöbetçi Eczane

Çayyolu Nöbetçi Eczane ve diğer komşu semt olan ümitköy, beytepe, yaşamkent, incek eczanelerin oluşumunu sağlayan;… Devamı

3 sene ago

Her Türlü Gribi İyileştiren Anneanne Tarifi

Gribe Ne İyi Gelir ? Evde Yapılacak Karışım Grip Savar İçin Malzemeler: 1 su bardağı… Devamı

3 sene ago

Pencere Seçimi ve Sağlık

Evin pencerelerinin seçimi konusuna çok önem verilmemektedir. Fakat pencere seçimi her konuda önemlidir. Örneğin tasarruf… Devamı

3 sene ago