Çocuk ve Bebek Sağlığı

Yeni Doğan Bebeğin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

  1. Bebeğin Ağız Bakimi: bebek doğduğu andan itibaren yapılacak ilk şey ağız genişliğine dikkat etmek olacaktır. Ağız genişliği için bebek bas aşağı tutulmalıdır. Temiz bir bez ile ağız içi silinmelidir.
  2. Bebeğin Göbek kordonunun kesilmesi işlemi nasıl yapılır: normal olarak doğan bir bebek ilk solunum olayından itibaren göbekten yaklaşık olarak 3 ya da 4cm uzaktan kesilir. Temizlendikten sonra temiz bir bez ile silinir.
  3. Yenidoganin sağlık durumunun değerlendirilmesi: bebek doğduktan sonra sağlık durumu doktor tarafından detaylıca değerlendirilir. Bu ilk değerlendirmeye apgar değerlendirmesi Bu değerlendirmede bebeğin derisinin rengi, kalp atisi, hareketlerinin normal olup olmaması gibi kabiliyetler ölçülür.
  4. Doktor tarafından yapılan kontrol işlemleri kısa surede tamamlanmalıdır. Böylece çocuğun üşümemesi sağlanır. Bebeğin ağırlığı, boyu ve bas çevresinin ölçümleri yapılır .
  5. Çocuk güzelce sarılarak annesinin kucağına verilir.

Bebeğin göz, burun ve kulak temizliği nasıl yapılmalıdır?

Bebek hastaneden çıkarıldıktan sonra evde de temizliğine dikkat edilmelidir. Bazen bebeğin göz kapakları birbirine yapışmış olur. Bu durumda gözler önceden kaynatılmış ve ilik hale getirilmiş bir bez ile temizlenebilir.

Bebeğin burnu her zaman açık ve temiz tutulmalıdır. Bu sebeple sik sik temizlenmelidir. Kulağın iç kısmına müdahale edilmemelidir. Banyolardan sonra dış kulak silinerek temizlenmelidir.

Yenidoğan Bebeğin Derisi Ve Tırnakları Nasıl Temizlenmelidir?

Normal şekilde zamanında doğan bebeklere bakıldığında tırnaklarının uzamış olduğunu görmeniz doğaldır. Tırnak sahibi olan yüzünü çizip kendisini tırmalayabilir. Bu yüzden tırnaklar kısa tutulmalıdır. Tırnak kesme işlem için yuvarlak buruna sahip bebek makasları kullanılabilir. Tırnak kesme işlemi 3 4 günde bir tekrarlanabilir.

Bebeği Banyosu Ne Şekilde Olmalıdır?

Annelerin çoğunluğu bebeklerin banyosu için banyo saatini akşamları 21 ile 22 Aralığında tercih eder. Asabi çocuklarda banyo işlemini akşam saatlerinde yaptırmak, bebeği biraz sakinleştireceğinden dolayı tercih edilebilir.

Bebek banyosu için öncelikle malzemeler birer birer hazırlanmalı böylece banyo işlemine geçildikten sonra zaman kaybederek çocuğun üşümesi önlenmelidir. Bu işlem için banyo küveti, bezlerin konulacağı ayrı bir kova, temiz çamaşırlar, bebek yağı, pudra, yüz ve vücut için ayrı bir sabunluk ve banyo havlusu önceden hazır edilmelidir.

Banyo yapılacak yerin kapıları ve pencereleri kapatılıp oda sıcaklığı 24 derece olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Banyo küveti yarısına kadar doldurulmalı, bebeğin omuzlarının küvete girmesi sağlanmalıdır. Banyo suyu yaklaşık 36-37 derece civarında olmalıdır.

Bebeğe banyo yaptırmadan önce gözlerini temiz bir bezle silin, burun delikleri ve kulak deliklerini hafif narin bir şekilde temizleyin.

Bebek küvette olduğu esnada hem sabunlu olmasından hem de sevinç ya da bebeğin korkmasından dolayı elden kayarak suyun içine gömülmesi kolay olur. Bu sebeple bebeği yıkayan kişi bu konuda işini ciddiyet içerisinde yaparak dikkatli olmalıdır.

Günlük yapılan bir banyo yaklaşık 3 5dk sürmeli bu süre aşılmamaya özen gösterilmelidir. Bebeği bir hafta içerisinde 3 4 defa yıkamak yeterlidir.

Skolyoz

İlgili Gönderi

Bağlıca Koltuk Döşeme

Bağlıca Koltuk Döşeme Koltuk Döşeme Nedir, Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? Koltuk döşeme; maliyet, manevi değerler… Devamı

7 ay ago

Ter Bezi İltihabı

Koltuk Altı İltihaplanması Ter Bezi İltihabı Nedir? sorusuna cevap olarak; Tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır? Bulunuş tarihi 1960 yıllarına dayanan lazer epilasyon, kıl… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Nöbetçi Eczane

Çayyolu Nöbetçi Eczane ve diğer komşu semt olan ümitköy, beytepe, yaşamkent, incek eczanelerin oluşumunu sağlayan;… Devamı

3 sene ago

Her Türlü Gribi İyileştiren Anneanne Tarifi

Gribe Ne İyi Gelir ? Evde Yapılacak Karışım Grip Savar İçin Malzemeler: 1 su bardağı… Devamı

3 sene ago

Pencere Seçimi ve Sağlık

Evin pencerelerinin seçimi konusuna çok önem verilmemektedir. Fakat pencere seçimi her konuda önemlidir. Örneğin tasarruf… Devamı

3 sene ago