Genel Sağlık

Yüksek Kan Şekerinin Etkileri

Hiperglisemi bizim bildiğimiz adıyla yüksek kan şekerinin etkilerinden bahsetmeden önce bir kişide yüksek kan şekeri var diyebilmek için bu kişinin en az 8 – 10 saatlik açlık süresini geçmesi gerekmektedir. Daha sonra yetişkinlerde normal sayılan 70 – 100 mg/dL arasında olması gereken kan şekerinin 125 mg/dL’lik sınır değeri aşması durumunda hiperglisemi yani yüksek kan şekeri tanısı konulabilir.

Yüksek Kan Şekerinin Nedenleri

Yüksek kan şekeri birçok nedene bağlı olmakla beraber en önemli nedeni düzenli olarak uygulanmayan diyet ve beslenme bozukluklarıdır. Bunun yanında enfeksiyon, hastalıklar, kullanılan ilaçların yan etkileri, insülinin zamanında kullanmaması, fiziksel aktivite yetersizliği ve günümüzde hastalıkların nedenleri arasında listede görmeye alıştığımız stres. Aile geçmişi ve genetik yüksek kan şekerinin meydana gelmesinde nedenler arasında yer almaktadır.

Yüksek Kan Şekerinin Belirtileri

Birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalığında bize önceden gönderdiği sinyaller, belirtiler vardır. Gün boyunca çok fazla su içme isteği, gün boyunca hatta geceleri idrara çıkma sıklığı, ciltte meydana gelen yaraların geç iyileşmesi, görme bozuklukları, halsizlik ve çabuk yorulma gibi.

Yüksek Kan Şekerinin Etkileri

Vücudumuz enerjisini toplayabilmek için şekere ihtiyaç duyar fakat kan şekerimizin sürekli yüksek olması sağlığımız için bir tehdit oluşturmaktadır. Yüksek kan şekeri büyük ve küçük damarlarda daralma veya tıkanıklığa sebep olabilir. Zamanla gözün retina tabakasındaki küçük damarların yapısının bozulmasına neden olabilir. Yüksek kan şekerinin etkileri dendiğinde belki de en sık duyduğumuz böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastaların ayaklarında hissedilmeyen ve kapanması zor yaralar oluşabilir.

Bağışıklık sistemini zayıflatarak kişinin grip benzeri hastalıklara karşı direncini düşürür. Sinirlerin hasar görmesinin sonucu olarak cinsel sorunlara da neden olabilir. Erkeklerde ereksiyon bozuklukları, kadınlarda ise orgazma ulaşma yeteneğinde azalma gibi. Mide felci riskini arttırır. Yüksek kan şekeri olan kişilerde ağız ve diş sağlığıyla ilgili problemlerle karşılaşma riski daha fazla olur. Yüksek kan şekeri olan kişiler sürekli olarak doktoruyla iletişim halinde olmalı ve verilen diyete uymalıdırlar. Mümkün olduğunca bol su tüketilmeli, ilaç veya insülin kullanımına devam edilmelidir.

Skolyoz

İlgili Gönderi

Bağlıca Koltuk Döşeme

Bağlıca Koltuk Döşeme Koltuk Döşeme Nedir, Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? Koltuk döşeme; maliyet, manevi değerler… Devamı

7 ay ago

Ter Bezi İltihabı

Koltuk Altı İltihaplanması Ter Bezi İltihabı Nedir? sorusuna cevap olarak; Tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır? Bulunuş tarihi 1960 yıllarına dayanan lazer epilasyon, kıl… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Nöbetçi Eczane

Çayyolu Nöbetçi Eczane ve diğer komşu semt olan ümitköy, beytepe, yaşamkent, incek eczanelerin oluşumunu sağlayan;… Devamı

3 sene ago

Her Türlü Gribi İyileştiren Anneanne Tarifi

Gribe Ne İyi Gelir ? Evde Yapılacak Karışım Grip Savar İçin Malzemeler: 1 su bardağı… Devamı

3 sene ago

Pencere Seçimi ve Sağlık

Evin pencerelerinin seçimi konusuna çok önem verilmemektedir. Fakat pencere seçimi her konuda önemlidir. Örneğin tasarruf… Devamı

3 sene ago