Skolyoz Tedavisi

Vücudun baş ile bacaklar arasında yer alan ve ağırlığın büyük bir bölümünü taşıyan kemik topluluğuna omurga denir. Omurgamız toplam 33 kemikten oluşur. Bu kemikler disk, bağ dokusu ve eklemler ile birbirlerine bağlı durumdadır. Omurilik ise merkezi sinir sisteminin en önemli bölümüdür ve omurganın içerisinde yer alır.

Omurga vücudun tüm sistemin, el, kol, bacak, aralarındaki kontrolü sağlar. Ayrıca nefes alma ve dışkılama fonksiyonlarını da kontrol eder. İç organlarımızı korur ve beden hareketlerinin tamamının düzgün olmasını sağlar. Düzgün şekilde dik durmak yük kaldırmak ve oturmak için omurganın sağlıklı olması gereklidir.

Skolyoz Tedavi

Skolyoz rahatsızlığı omurga eğriliğidir. Hastalığın ortaya çıkması yaşa göre farklılık gösterir. Genel olarak %2 görülme sıkılığına sahip bir hastalıktır. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha sık görüldüğü bilinir. Tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Erkenden fark edilen skolyoz hastalığı egzersiz ile tedavi edilmektedir.

Tedavisi rahatsızlığın nedenine göre değişmektedir. Eğer doğuştan gelen bir skolyoz hastalığı mevcut ise cerrahi yöntem ile tedavi edilir. Operasyon ile kısıtlı alanda füzyon yapılarak eğrilik kontrol altına alınır. Ardından ise belirli aralıklar ile fizik tedavi uygulanır.

Küçük Yaşlarda Ortaya Çıkan Skolyoz Tedavisi

Bir çocuğun ergenliğe kadar olan döneminde skolyoz hastalığı ortaya çıktı ise tedavisi eğriliğin durumuna göre, gözlem, korse tedavisi ve skolyoz ameliyatı ile yapılır. Eğer eğrilik 40 derecenin üzerine çıkmış ise korse ile tedavi yapılabilir. Fakat 0-5 yaş arasındaki çocuklarda korse kullanmak mümkün değildir. 0-5 yaş arasındaki çocuklarda korse yerine operasyon ve ardından fizik tedavi tercih edilir.

Erişkinlerde Skolyoz Tedavisi

Erişkin insanlarda oluşan skolyoz rahatsızlığı tedavisi ağrı miktarı, eğrilik derecesi ve eğriliğin artma durumuna göre belirlenir. Hastanın başka bir etken rahatsızlığının olup olmamasının da kontrol edilmesi gereklidir. Çoğunlukta doktorlar yetişkinlerde cerrahi yöntemi en son kullanırlar. Fizyoterapi ile fizik tedavi ile egzersizler ile tedavi edilmeye çalışırlar.

Tüm bu yöntemler sonucunda iyileşme görülmez ise ve hastanın ağrıları artmaya başlar ise son tercih operasyondur. Skolyoz ameliyatı ve ardından uygulanan fizik tedavi ile hastanı omurga eğriliğinin durdurulması kısmen de düzeltilmesi hedeflenir.

Skolyoz

İlgili Gönderi

Bağlıca Koltuk Döşeme

Bağlıca Koltuk Döşeme Koltuk Döşeme Nedir, Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? Koltuk döşeme; maliyet, manevi değerler… Devamı

7 ay ago

Ter Bezi İltihabı

Koltuk Altı İltihaplanması Ter Bezi İltihabı Nedir? sorusuna cevap olarak; Tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır? Bulunuş tarihi 1960 yıllarına dayanan lazer epilasyon, kıl… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Nöbetçi Eczane

Çayyolu Nöbetçi Eczane ve diğer komşu semt olan ümitköy, beytepe, yaşamkent, incek eczanelerin oluşumunu sağlayan;… Devamı

3 sene ago

Her Türlü Gribi İyileştiren Anneanne Tarifi

Gribe Ne İyi Gelir ? Evde Yapılacak Karışım Grip Savar İçin Malzemeler: 1 su bardağı… Devamı

3 sene ago

Pencere Seçimi ve Sağlık

Evin pencerelerinin seçimi konusuna çok önem verilmemektedir. Fakat pencere seçimi her konuda önemlidir. Örneğin tasarruf… Devamı

3 sene ago