Skolyoz Belirtileri

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz hastalığı vücudun hareket kabiliyetini yönlendiren omurganın eğri olmasıdır. Bu eğrilik zamanla artar. Ağrılara ve ardından akciğer, kalp gibi hastalıklara neden olur. Erken teşhis ile fizik tedavi ile kurtulmak mümkündür. Normal sağlıklı bir omurgada belden baş kısma kadar dümdüz bir görüntü olmalıdır. Omur kemikleri skolyoz hastalığında sağa sola doğru kemiklerin dönüşü ile ortaya çıkar. Birçok hastalıkta olduğu gibi skolyozda da erken teşhis ile hastalıktan kısa sürede iyileşmek mümkündür. Bu nedenle belirtilerini özenle izlemek gereklidir.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz belirtileri genel olarak aşağıdaki şekildedir:

  • Omurgada yana doğru eğilme görülür.
  • Bir omuzun sağa ya da sola doğru eğriliği görülür.
  • Omurganın öne ve yana doğru eğriliği görülür.
  • Birinci eğriliğin karşısında ikinci bir eğrilik de görülür.
  • Nefes darlığı ve yorgunluk hissedilir.
  • Sırt ve bel ağrısı yoğunlaşır.

Skolyoz Nedir? yazısını okumanızı tavsiye ederiz…

Skolyoz Hastalığı Türleri

Skolyoz hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat hastalık oluşum dönemine göre 3 tiptir.

  • Doğuştan omurga eğriliği; genellikle 0-3 yaş arasında bebeklerde direk fark edilen türdür. Bebeğin anne karnından itibaren gelişimindeki kusurdur. Tedavisi zordur ve çoğunlukla operasyon gerektirir.
  • Polio bir baka deyişle çocuk felci ile birlikte gelişen skolyoz hastalığı kaslarda felç sonrası gelişen bir türdür. Erken müdahale ile tedavi mümkündür.
  • İdiyopatik skolyoz gelişimini düzgün tamamlayan omurga kemiğinin bir süre sonra bilinmeyen bir nedenle bozulmasıdır. Eğilme başladığında fizik tedavi ve korse ile iyileşme görülür.
Okunmaya Değer Yazı!  Hamilelikte Skolyoz Artıyor!

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz hastalığı eğer çocukluk çağlarda görüldü ise tedavisi gelişim tamamlanmadan yapılmalıdır. Kemiklerin düzgün gelişmesi için mutlaka takviye ilaçlar ve fizik tedavi uygulanmalıdır. Özellikle 0-5 yaş arasındaki çocuklarda düzgün bir fizik tedavi önemli rol oynar. Yetişkin yaşlarda meydana gelen skolyoz hastalığında tedavi biraz daha zordur. Hastalığın ortaya çıkması kişinin yaşı ile birlikte gelişir. Bu da tedavinin daha da özenli yapılmasını gerektirir. Yetişkinlerde de çocuklarda olduğu gibi fizik tedavi korse ve ilaçlar ilk seçenektir. Cerrahi yöntem vardır. Fakat riskleri nedeni ile tercih edilmez. Fakat eğirilik 40 dereceye ulaşmış ise operasyon ile tedavi edilir.

One thought on “Skolyoz Belirtileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir