Bir canlıda içsel olaylara, bunun yanında dışsal olaylara da tepki veren, aldığı uyarıları derleyen, işleyen, canlı bedenindeki hücresel ağ sayesinde farklı bölgelere çeşitli sinyaller iletebilen sitem ‘sinir sistemi’ olarak adlandırılır. Sinir ağını oluşturan 2 ana bölüm bulunur. Ana bölümleri merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olarak kategorize edebiliriz. Merkezi sinir sistemini beyin ve omurilik soğanı oluşturur. Çevresel sinir sistemi merkezi sinir sistemini vücudun her yerine bağlar. Bunu uzun fiberler sayesinde gerçekleştirir. Çevresel sinir sistemi otonom sinir sistemi, istemli hareket, motor sinirleri, parasempatik sinir sistemi ve düzenli istemsiz kısımlardan oluşur.

Sinir sistemi oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu sisteme sahip olamayan canlılar basit canlı yapısı olarak incelenir. Süngerler ve mesozoalar bunlara örnektir. Sadece beyni olan bir yapının duygu ya da düşünce çıkarımlarında bulunabilmesi olası değildir. Sinir sistemi bunu gerçekleştiren birimdir. Sinir sisteminin yaptığı en basit olay bir hücreden diğer hücreye ya da vücuttaki bir bölgeden başka bölgeye bir sinyal iletilmesidir. Sinir sisteminde işlevsel bir bozukluk olursa canlıda çeşitli sorunlar görünmesi olasıdır. Erken yaşlanma, enfeksiyon hastalıklar, genetik bozukluklar gibi hastalık ve rahatsızlıklara sinir sisteminde bozulmalara neden olur. Sinir sisteminin bozulması sonucu birtakım hastalıklarda gerçekleşebilmektedir. Bu hastalıklara Parkinson, epilepsi hastalığı, kortikal görme bozulmaları, menenjit örnek olarak verilebilir. Bu bozulmalar tıpta Nöroloji dalında incelenir.

Bir çevresel sinir sisteminde sıklıkla görülen sorunların başında sinir iletim bozukluğu bulunur. Bu bozuklukla birlikte ms, nöropati gibi hastalıklar ortaya çıkar.

Sinir hücreleri 2 ana kısımda incelenir. Sinir hücreleri olarak bilinen nöronlar ve nöroglia dan oluşur. Sinir hücrelerinin en büyük özelliği sinapslar ile diğer hücreler arasında iletişim sağlamalarıdır.  Nöroglia ise sinir iletimine yardımcı olan hücresel kısımdır. Bu yapı destek, besleme ve homeostaz yapmaktadır.

Sinir sisteminin anatomisi nasıldır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sinir sistemi merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sisteminden oluşmaktadır. Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşmaktadır. Bu yapıların dışında kalan sinirler ve gangliyonlar çevresel sinir sistemini meydana getirir. Çevresel sinir sistemi organlar ile merkezi sinir sistemi arasında iletişimi sağlar.

Sinir sistemi vücuttaki sinyalleri iletirler. Bir hücreden diğerine farklı yollarla iletim sağlanmaktadır. Bunlardan birincisi vücutta kimyasal salgılanması olarak bilinir. Bu salgılara hormon olarak ifade edilir. Sinir sistemi yaptığı faaliyet ile vücudu kontrol altında tutar.

Skolyoz

İlgili Gönderi

Bağlıca Koltuk Döşeme

Bağlıca Koltuk Döşeme Koltuk Döşeme Nedir, Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? Koltuk döşeme; maliyet, manevi değerler… Devamı

7 ay ago

Ter Bezi İltihabı

Koltuk Altı İltihaplanması Ter Bezi İltihabı Nedir? sorusuna cevap olarak; Tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır? Bulunuş tarihi 1960 yıllarına dayanan lazer epilasyon, kıl… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Nöbetçi Eczane

Çayyolu Nöbetçi Eczane ve diğer komşu semt olan ümitköy, beytepe, yaşamkent, incek eczanelerin oluşumunu sağlayan;… Devamı

3 sene ago

Her Türlü Gribi İyileştiren Anneanne Tarifi

Gribe Ne İyi Gelir ? Evde Yapılacak Karışım Grip Savar İçin Malzemeler: 1 su bardağı… Devamı

3 sene ago

Pencere Seçimi ve Sağlık

Evin pencerelerinin seçimi konusuna çok önem verilmemektedir. Fakat pencere seçimi her konuda önemlidir. Örneğin tasarruf… Devamı

3 sene ago