Yumurtalık Kanseri Nedenleri ve Belirtileri

Yumurtalık kanseri, kanser türlerinin en ölümcül çeşitlerinin arasında yer alır. Avrupada da en sık görülen kanser türlerinden biri olarak bilinir. Yumurtalık kanserine yakalanan kadınların hastalıktan itibaren 5 yıl yaşayabilmeleri %30 ihtimalle mümkündür. Yumurtalık kanseri her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte orta yaş dönemlerinde ortaya çıkma ihtimali daha çok artar. Özellikle 45′ li yaşlar, bu dönemi kapsar ve menopozdan sonra görülme olasılığı daha yüksektir. menopozdan sonra yumurtalık kanseri geçirmenin riski yaş ilerledikçe daha çok artar.

Yumurtalık Kanseri Nedenleri

Yumurtalık kanseri, kaynağı olan hücrenin çeşidine göre farklılık gösterir. En sık görülen yumurtalık kanserine yüzey epitelyum hücrelerine bağlı olarak görülen çeşididir. Yumurtalık kanserinin birkaç nedeni vardır. Bunların başlıcaları kadınların doğum yapmaması ve aileden genel genetik faktörler olarak belirlenir. Az doğum yapan kadınlarda ya da hiç yapmamış olanlarda hastalığın görülme riski daha büyüktür. Gebeliği önleyici ilaçlar ise kanseri bir miktar önleyici özelliğe sahiptir. Genç yaşta hamile kalmak da kanser riskini azaltan bir durumdur. Bununla birlikte 1.derece akrabalarda görülen genetik faktörler de kanser riskinin görülmesini artırır.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri belirti vermediği için oldukça endişe vericidir. Türler arasında yapısal farklılıklar olmasına rağmen, klinik bulgular birbirine oldukça benzerdir. Yüzey epitelinden kaynaklanan kanserler yeterli büyüklüğü ulaşmadan belirti vermezler. Büyümeleri halinde de karın ağrıları, idrara sık çıkma, şişlik ve hazımsızlık gibi belirtiler verir. Hastalığın % 30′ u jinekolojik muayenelerle tesadüfen ortaya çıkar. İleri dönemde de vajinal kanamalar, karında şişlik ve asit birikimi oluşur.

Okunmaya Değer Yazı!  Kadınlarda Kalp Krizi Bu Uyarıları Veriyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir