Yeni Doğan Bebekteki Metabolik Ve Fizyolojik Özellikler

Uyku: Yeni dünyaya gelmiş bir bebek zamanının büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Bebek günde yaklaşık olarak 20 saat uyur. Uyanık kalması ya da uyuma süresi bebeğin aç ya da tok oluşu ile ilgilidir. Gece ve gündüz yaklaşık olarak günde 8 defa uyanır. Uyanıklık aralıkları genellikle düzenlidir.

Vücut Isısı: Yeni doğan bir bebeğin vücut ısını ölçmek için eczaneden beden termometresi alabilirsiniz. Bu sayede bebeğin vücut ısını ölçebilirsiniz.

Bebeğin Ağırlığı Ve Boy Uzunluğu

Bebek yeni doğduğunda ağırlığı ortalama 3000-3500 gr ağırlığında olup boyu 50 cm civarındadır.

Bebeğin Dışkısı

Bebek ilk dışkısını doğumdan sonraki ilk 12 saat içerisinde yapar. İlk 48 saat içerisinde bebeğin dışkı yapmaması bir hastalığa işaret olabilir. Bu yüzden böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Bebeğin dışkısını yapması doğduğunda vücudunda dışkı bulunması aynı şekilde bir hastalık işaretidir. Bu durum bebeğin doğum sırasında oksijensiz kaldığının işareti olabilir. Bebeğin ilk yaptığı dışkılar siyah renge yakın ya da yeşilimsi kahverengi renk kıvamındadır ve bu dışkı yapışkandır. Doğum akabinde ilk 4-5 gün içerisinde yapılan bu dışkıya Mekonyum denir. Dışkının rengi sonraki günlerde açılır. Bebeğin yaptığı dışkı sayısı bebekten bebeğe göre değişir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde bu sayı yaklaşık günde 5-6 kadardır. İnek sütü ile beslenenlerde ise dışkılama sayısı daha azdır. Bebeğin yaptığı dışkı sayısından ziyade önemli olan dışkının sayısı değil dışkının kıvamıdır. Bebek doğduktan sonra ilk 5 gün içerisinde ağırlığının 200 ya da 300 gr’ını kaybeder.

Okunmaya Değer Yazı!  Çocuklardaki Alerjik Reaksiyonlara Dikkat

Bebeğin Kalp Atım Sayısı

Yeni doğan bebeğin nabız sayısı yetişkin bir insana göre çok fazladır. Normal bir zamanda bu sayı 120-160 arasındadır. Nefes sıklığı ise dakikada 40 civarındadır.

Bebeğin Sinir Sistemi

Gün içerisinde bebek kendinde iken yaptığı hareketler tamamen amaçsızdır. Bu amaçsız hareketlerden pek çok davranışı ise başarılıdır. Salya akıtma, işeme, aksırma, hıçkırma, gerilme, emme, başını sağa–sola çevirme, göz kırpma, ağlama gibi birçok beceriye sahiptir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir