Yeni Doğan Bebeklerde Sıkça Rastlanan Problemler

Dünyaya yeni gelmiş ve dünya şartlarına uyum sağlamaya çalışan bebeklerde birtakım problemlerin görülesi olası şeylerdir. Bu problemlerden birisi de gaz sancısıdır. Gaz sancısı bebeğin feryat eder biçimde ağlamasına hatta haykırmasına sebep olur. Bu ağlama bebeğin diğer zamanlarda ki ağlamasına oranla çok daha şiddetli olur. Böyle zamanlarda bebeğin karnında şişkinlik ve gerginlik hissedilir. Aynı zamanda bebeğin ayaklarını karnına çektiği görülür.

Bebeğin gaz sancısı çekmesindeki en büyük sebeplerden birisi, beslenmeyi yanlış şekilde yapmaktır. Bebeği zamanından önce sık sık beslemek, muhallebi yada unlu mamullere erken başlamak ayrıca beslenme ardından çocuğun gazını çıkarmaya yardımcı olmamak gibi nedenlerden dolayı gaz sancısı gözlenir.

Gaz sancısı olan bir bebeği karın üstüne yatırmak ve hafifçe ovalamak gazını çıkarma konusunda yardımcı olacaktır.

Bebek için yapılacak en önemi işlem her beslenme sonrasında bebeği göğsünüze dayamak  veyahut dizinize yüz üstü dayamak sonrasında sırtına hafifçe vurarak ağzından gaz çıkarmasına yardımcı olmaktır.

Yenidoğan Bir Bebekte PİŞİK Görülmesi:

Bebekte ilk aylarda deri çok hassas olur. Anne ve baba yeterince bakım yapsa da bu hassaslıktan dolayı özellikle ilk aylarda bebeğin genital bölgesi, bacak araları gibi yerlerinde kırmızımsı noktalar veya deri kızarması şeklinde pişikler görülebilir. Bazı durumlarda bu kızarıklıklar mikrop kapar ve kızarıklıkların başları beyazlar. Ya da deride soyulmalar olabilir.

Okunmaya Değer Yazı!  Bebeklerde Soğuk Algınlığı

Pişiğin sebeplerinden bir tanesi idrardaki amonyaktır. Normal şartlar altından idrarda amonyak olmaz ancak, idrara mikrop bulaşması durumunda amonyak oluşumu gözlenir. Amonyak oluşması ile deride temas ettiği bölgelerde kızarıklıklar gözlenir. Bu sebeple yenidoğan bebeklerde derinin hassas oluşu da göz önüne alınarak altı sık sık kontrol edilerek değiştirilmeli, idrar ile derinin teması engellenmelidir.

Gösterilen bütün ilgiye rağmen bebeğind erişi hassas olduğundan pişik gözlenmesi durumunda pişikli yüzey iyice temizlenmeli, badem yağıyla yumuşatılmalı ve doktorun vereceği kremler sürülmelidir. Pişik ileri derece olduğu durumlarda muhakkak doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra uygun oda koşullarında gündüzleri altı açık şekilde tutulması da uygun olur.

Yeni Doğan Bebeklerde Sıkça Rastlanan Problemler
Yeni Doğan Bebeklerde Sıkça Rastlanan Problemler

Bebeklerde isilik durumu:

Havanın sıcak olduğu zamanlarda bebekler sıkça temizlenmelidir. Eğer bu şekilde sıcak günlerde bebek sık yıkanmıyorsa boynunda ya da omuzlarında küçük pembe sivilceler oluşabilir. Sivilcelerin içerisinde su toplanması olabilir. Bu durum zamanında tedbir alınmazsa vücuda yayılabilir.

Bu şekilde özellik gösteren bebeklerin terleme durumları sık sık kontrol edilmeli, terlememesi sağlanmaya çalışılmalı, bol bol banyo yaptırılarak temiz tutulmaya çalışılmalıdır. Ek olarak banyo sonrası az miktarda pudra sürülmesi bu duruma karşı yararlı olacaktır.

Bebeklerde pamukçuk Gözlenmesi:

Pamukçuk mantarların sebep olduğu ağız içinde görülen bir tür hastalıktır. Yenidoğan bebeklerde oldukça sık rastlanır. Pamukçuğun bulaşması doğum sırasında annenin genital bölgesinden olabileceği gibi pamukçuğu olan yenidoğanın emziğinin yada ağızla teması olan başka bir eşyasının kullanılması ile olabilir.

Okunmaya Değer Yazı!  Yeni Doğan Bebeğin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Bu hastalıkta ağız mukozası çoğu zaman kırmızı bir renk alır. Bir süre sonra kırmızı zemin üzerinde mantarcıklar biçiminde pamukçuklar ortaya çıkar. Pamukçuğa en sık ağız bölgesinde, dudaklarda, dil ve damağın ön kısmında rastlanır. Bu mantar türü silindiğinde kolaylıkla gider. Başlangıç ya da hafif durumlarda ağzın saydığımız bölümlerinde süt bulaşması şeklinde bir izlenim verir. Uzun süreli durumlarda ise silmeyle güçlükle gider ve grimsi bir renk alır.

Pamukçuğun zararları konusuna değinmemiz gerekirse bu mantar türü bebekte beslenmeyi güçleştirir. Kusmalara neden olur. Bebek çoğu zaman huzursuz olur. Emmek istemez.

Alınacak önlem bebeğin ağzına verilen biberon ve yalancı emzikler vb. cisimler üzerinde dikkatli olmaktır. Bu tür cisimleri iyice temizlemeden bebeğin ağzına vermemek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir