Yemek Borusu Kanserinin Belirtileri ve Sebepleri

Yemek borusu, yediğimiz besinlerin mideye ulaşmasını sağlayan vücut parçamızdır. Yemek borusu sağlığı bireyin beslenme ve sindirim sistemi sağlığı açısından çok önemlidir. Tıp dilinde özefagus olarak adlandırılır.

En önemli nedenleri sigara içme ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır. Bu nedenle yemek borusu sağlığını korumak için ilk olarak sigara içiyorsanız acilen bırakmanız gerekir. Yemek borusu kanseri genellikle ileri yaş grubu bireylerde ortaya çıkmaktadır.

Erkeklerde görülme sıklığı bayanlara oranla daha fazladır. Yemek borusu kanseri belirtileri arasında, ani kilo kaybı, göğüs bölgesinde yanma ve ağrı hissi, boyunda şişlik, ses tellerinde kısıklık oluşması, kanamalı tükürük oluşumu, iştahsızlık, kusma, mide bulantısı, yemek yerken yutkunmada zorluk çekme, yemek yerken yutkunurken acı çekme, boğazdan yemek geçerken acı ve tahriş hissi yaşama gibi etkenler yer almaktadır. Yemek borusu kanserinde de erken teşhis çok önemlidir.

Muayene de bireyin yemek borusuna kameralı bir kablo sallanarak yemek borusunun iç kısmı kontrol edilir. Kanser başlangıcı, yara ve tahriş oluşumu yemek borusunda gözlenirse acilen tedavi sürecine geçilir. Tedavinin ertelenmemesi ve erken teşhis edilmesi çok önelidir.

Yemek Borusu Kanseri Sebepleri

Yemek borusu kanserinin en temel sebepleri arasında, sigara kullanımı, madde bağımlılığı, aşırı alkol tüketimi, sıcak besinleri hızlı şekilde içerek yemek borusunu ve boğazı tahriş etme, aşırı derecede asitli içecekler tüketme, bazı genetik ve çevresel faktörler ve kanseri tetikleyen diğer etkenler yer almaktadır.

Okunmaya Değer Yazı!  Kışın Depresyona Dikkat

Yemek borusu kanseri, endoskopik müdahale ve inceleme ile tanı konulan bir kanser türüdür. Uygun cerrahi müdahale ve ilaç tedavisi ile yemek borusu kanseri kontrol altına alınır. Doktor tavsiyesine göre beslenme alışkanlıklarını yeniden düzenlemeniz ve tavsiye edilen gıdaları tüketmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir