Hastalıklar

Varis Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Varis Nedir; Varis en basit tanımı ile bacaklarda toplar damarların genişlemesi, uzaması ile ortaya çıkan ve sadece insana özgü olan bir hastalık çeşididir. Ayaklardan kalbe doğru yani aşağıdan yukarı doğru kanı taşıyan damarların genişlemesi ile oluşur. Oluşum nedeni ise ayak toplar damarlarımızdaki kapakların işlevinin bozulmasıdır. Cilde yakınlıklarına göre 3 çeşit varis vardır.

Varis Çeşitleri Nelerdir?

Büyük Varisler (Varlköz Venler) : Ciltte belirgin çıkıntı yapan çapları 15mm kadar ulaşan varislerdir. Büyük toplardamarlardaki kapak yetmezliğine bağlı oluşurlar.
Orta Boy Varisler ( Retiküler Venler) : Ciltte hafif çıkıntılar yapan, yeşil-kırmızı renklerde görülen çapları 2-4 mm arasında değişen varislerdir. Genellikle küçük yüzeysel toplardamarlardaki kapakların bozulması ile oluşurlar.
Kılcal Varisler ( Spider Venler): Ciltte çıkıntı yapmayan bu varis çeşidinin çapları 2 mm’den küçüktür. Kırmızı-mor renkli varislerdir. Kılcal damarlardaki kapak bozuklukları sonucunda oluşurlar.

Varis Belirtileri Nelerdir?

1. Şişlik : Genellikle ayak bileğinde ve baldırlarda şişlikler oluşur. Uzun süre ayakta kalmaya bağlı oluşan şişlikler akşama doğru oluşurlar. Sabah uyanıldığında görülmezler.
2. Ağrı: Uzun süre ayakta durmakla oluşan bacak ağrıları dinlenmekle geçer. Ayakları havaya dikmek ağrının geçmesinde etkilidir.
3. Kaşıntı: Ayak bileği çevresinde yanma hissi ve kaşıntıların oluşması varis belirtilerinden biridir.
4. Gece Krampları, Yorgunluk ve Gerginlik: Özellikle uzun süre ayakta kalma veya uzun süre yolculuk sonucunda gece ayaklarda oluşan kramplar varis habercisi olabilir.
5. Cilt Renginde Değişiklik: Ciltte renk değişikliği, açık ve iyileşmeyen yaralar varisin belirtilerindendir.
6. Tromboflebitler: Genişlemiş venöz yapıların travma sonrası veya kendiliğinden pıhtılaşması ve yüzeyinde enflamasyon oluşması sonucunda cilt kızarır, ısı artışı oluşur ve aşırı hassaslaşır. Genellikle tedavi gerektirir.
7. Kanama: Aciliyet gerektiren bir durumdur. Basınç fazla olduğunda varis kanamaları şiddetli olur.

Varise Bağlı Şikayetler:

⦁ Sabahları az, günün ilerleyen saatlerinde daha fazla gerçekleşir.
⦁ Yakınmalar genellikle bacağın alt kısmında belirgindir.
⦁ Akşam bacakları yükseltme ihtiyacı duyulur.
⦁ Bacağı yükseltmekle bacaklar rahatlar.
⦁ Varis çorabı giymek şikayetlerin azalmasında etkilidir.
⦁ Sıcak havalarda daha fazla soğuk havalarda daha azdır.
⦁ Yürümekle azalan ağrı, uzun süre ayakta kalmak ya da oturmakla artar.

Varis tedavisi var mı?

Günümüz teknolojisi sayesinde artık varis korkulacak bir hastalık olmaktan çıktı. Varisli bacaklarla yaşamak zorunda değiliz artık. Tedavi sonucunda iz bile kalmadan kurtulmak artık çok kolaylaştı.

Tedavi Yöntemleri:

Eksizyonel Lazer: Son zamanlarda fazlaca tercih edilen ve başarı oranı neredeyse % 80 olan lazer tedavi yöntemi ile yüzeysel kılcal damarlar tedavi edilmektedir. Örümcek ağı görüntüsüne bu yöntem çözüm oluşturmaktadır.

Endovenöz Lazer Ablasyon: Son dönemde yaygınlaşan bu yöntemle varis oluşumuna neden olan damar içine iğne yardımıyla girilerek lazer akımı gerçekleştirilir. Uygulama sonrası morarma, kanama gibi bulgular oldukça az görülmektedir.

Radyofrekans Ablasyon: Lazer Ablasyon tedavisi gibi damar içine uygulanır. Farkı damar içine lazer yerine radyo dalgaların gönderilmesidir. Başarı oranı açısından Lazer Ablasyon ile eşit sonuçlar vermektedir.

Cerrahi Müdahale: İleri derecede varis sorunu olan hastalara uygulanmaktadır. Varise neden olan hasta damar çıkarılır. Damar çıkarıldıktan sonra hasta 1 veya2 gün gözetim altında tutulur.

Bunların yanı sıra varis sorunu için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Varis oluşum belirtilerini farkettiğinizde doktora başvurmak tedavinin daha hızlı gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca varis ilerlemeden kurtulmaya yardımcı olur.

Skolyoz

İlgili Gönderi

Bağlıca Koltuk Döşeme

Bağlıca Koltuk Döşeme Koltuk Döşeme Nedir, Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? Koltuk döşeme; maliyet, manevi değerler… Devamı

7 ay ago

Ter Bezi İltihabı

Koltuk Altı İltihaplanması Ter Bezi İltihabı Nedir? sorusuna cevap olarak; Tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır? Bulunuş tarihi 1960 yıllarına dayanan lazer epilasyon, kıl… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Nöbetçi Eczane

Çayyolu Nöbetçi Eczane ve diğer komşu semt olan ümitköy, beytepe, yaşamkent, incek eczanelerin oluşumunu sağlayan;… Devamı

3 sene ago

Her Türlü Gribi İyileştiren Anneanne Tarifi

Gribe Ne İyi Gelir ? Evde Yapılacak Karışım Grip Savar İçin Malzemeler: 1 su bardağı… Devamı

3 sene ago

Pencere Seçimi ve Sağlık

Evin pencerelerinin seçimi konusuna çok önem verilmemektedir. Fakat pencere seçimi her konuda önemlidir. Örneğin tasarruf… Devamı

3 sene ago