Tiroit Bezi Neden Fazla Çalışır?

Tiroit bezi rahatsızlığından bahsedebilmemiz için, tiroit bezinin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.  Tiroit bezi bir organdır. Ve bu organ boyunda bulunur. Boynumuzun en alt kısmında yer alan bir kelebek şeklinde bir yapıda sergiler kendini, bu kelebeğin kanatlarını ise adeta küçük bir bant birleştiriyormuş gibi durur.

Aynı zamanda tiroit bezi Adem’in elması denilen kıkırdağın altında bulunur.  Tiroit bezi bir termostat gibidir. Bu termostat pıt pıt diye vücudun hızını ayarlar. Tiroit bezi çok çalıştığında insan vücudu zayıflar. Az çalıştığında ise vücut kilo alır. Tiroit bezi iki adet hormon üretir. Bu hormonlar triodotironin ve tiroksindir. Ürettiği bu iki hormon enerjiyi kullanması ve depolamasıyla ilişkilidir. Bizin konumuz ise hipertiroididir yani tiroit hormonlarının fazla çalışmasıdır.

Hipertiroididi (T3 ) Triodotironin ve (T4) Tiroksin hormonlarının aşırı miktarda salgılanmasıdır. Bu iki hormonun aşırı miktarda salgılanmasının nedini çoğu hastada tiroidi uyarıcı bir antikorun bulunmamasıdır. Bu antikor Tiroit bezini uyararak aşırı hormon üretimine karşı uyarır. Bazı hastalarda ise Tiroid bezini büyüterek guatr oluşumuna sebep olabilir.

Bu türden Hipertiroidi, biri Alman diğeri iki doktor yaklaşık 200 yılı aşkın bir süre önce çok ayrıntılı olarak tanımlamışlardır. Bu hastalık Basedow-Graves hastalığı olarak literatüre geçmiştir. Hipertiroidi yani tiroid bezinin fazla çalışmasına neden olan antikor üretiminin nedeni bilinmiyor. Fazla Antikor üretiminin adı olan Basedow-Graves hastalığı genlerden geldiği düşünülüyor. Sebebi ise bazı ailelerde daha çok görülmesidir. Aşırı antikor üretiminin sebebi bazen çevresel faktörlere de etkili olabiliyor. Boşanma ya da ailede bir yakınını kaybetme büyük yaşamsal olayların oluşturduğu stresin bir rolü olabilir.

Okunmaya Değer Yazı!  Yumurtalık Kanseri Nedenleri ve Belirtileri

(HCG) Human chorionic gonadotropin, Hiperitroidinin az rastlanır sebeplerinin biridir. Hamilelik sırasında ortaya çıkar. Bu sırada HCG hormonun aşırı salgılanmasıdır. Hiperitroidine sebep olan bir diğer neden aşırı iyot alınması sonucu özellikle multinodüller hiperplazisi görülen hastalarda tiroid bezinin fazla çalışmasına neden olur. Çok seyrek olarak hipofiz tümörlerinin aşırı miktarda TSH salgılaması soncu Hiperitrodinin meydana gelir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir