Skolyoz Nedir?

Skolyoz Nedir?

Vücudun sırt bölgesinde yer alana omurga kemiklerinin topluluğuna omurga denir. Omurga kemiklerinde oluşan şekil bozukluklarına skolyoz adı verilir. Halk arasında omurga eğriliği denilen hastalık omurga kemiklerinin bel ve göğüs bölgesi civarında oluşur. Sağlıklı bir insanda omurga düz bir şekilde görülür. Kemik topluluğu olan omurgada bir kemiğin şeklinin bozulması zamanla gözle görülebilen şekil bozukluğuna dönüşür.

Skolyoz hastalığı kişilerin gündelik yaşamda sorunlar yaşamasına yol açar. Hem görünüş olarak hem de psikolojik olarak etkiler. Omurgadaki bu eğri durum bazı durumlarda hemen fark edilebilir. Fark edildiğinde direk uzman bir doktora gidilmelidir. Erken tanı durumunda fizik tedavi ile ya da korse tedavisi ile hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Skolyoz Belirtileri;

Skolyoz çoğunlukla yetişme evresindeki çocuklarda görülür. Vücudun kemik gelişimini tamamlandığı ergenlik döneminde duruş bozukluğu ile omurgada eğrilik görülür. Eğer zamanında müdahale edilmez ise zamanla hastalık iyice ilerler. Çocukların gelişiminin tamamını da etkiler. Erken teşhiste yüzde yüze varan bir başarı oranı mevcuttur. İlerleyen skolyoz hastalığı bel ve sırt ağrıları yaratır. Zamanla da kalp ve akciğer fonksiyonlarını bozar.

 

Skolyoz Nedir?
Skolyoz Nedir?

Dünya genelinde skolyoz hastalığı yaşayan 1000 kişiden 3’ünün aktif tedavi görmesi gerekirken, her 1000 kişiden 1’ininde cerrahi yöntem ile tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalığın genel olarak belirtileri şunlardır;

  • Kollar ile vücut arasındaki mesafenin orantısız olması.
  • Omur sevileri ve kalçalar arasındaki eşitsiz görünüş.
  • Baş bir yana vücut bir yana savrulur ve bacaklar daha uzun görünür.
  • Kız çocuklarında etek giydiklerinde etekte yukarı çekme durumu söz konusu olur.
  • Göğüs kafesi kemiklerde orantısızlık ortaya çıkar.
Okunmaya Değer Yazı!  Skolyoz Belirtileri

 

Çocukluktan itibaren iyi bir gözlem ile bu belirtiler görülebilir. Belirtiler fark edildiği anda özelikle çocuklarda erken müdahale çok önemlidir. Tedavi olarak ise ilk etapta fizik tedavi uygulaması yapılır. Ardından ise korse ile tedavi edilir. Genellikle çocukluk çağlarda düzgün uygulanan bu iki yöntem ile hastalık tamamen iyileşir. Yetişkinlerde ise durum daha farklıdır. İlerleyen yaşlarda skolyoza ek başka hastalıklarda olabildiğinden tedavi edilmesi daha zordur. Yine fizik tedavi ile başlanır. Sonuca göre tedaviye devam edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir