Sezaryen Doğum Hakkında Detaylar

Sezaryen sancısız değildir. işlem sonrası anestezinin etkisi geçince karın kesildiği için duyulabilecek acıyı elinize küçük bir kesi atarak oranlayabilirsiniz.

Sezaryen sırasında karın kasları kesilmez yalnızca ayrılır.

Normal doğum bebek için daha sağlıklıdır. özellikle genel anestezi ile yapılan sezaryenlerde bebek de ilaç aldığı için uykulu çıkar. ayrıca genel veya lokal anestezi ile yapılsın tüm sezaryenlerde bebekte “yaş akciğer” hastalığı (wet lung) daha sık görülür. bunun da sebebi normal doğum sırasında doğum kanalında baskı altında kalan bebeğin akciğerlerindeki sıvıyı atabilmesi, sezaryende ise böyle bir baskı olmadığı için bunu atamamasıdır.

Bebek (eğer 4000gr’ın üzerinde değilse) normal doğumda daha kolay çıkar. sezaryen sırasında da travmalar olabilmektedir. örneğin rahim kesilirken yanlışlıkla bebeğin cildi de kesilebilir.

Sezaryen sonrası anne ölümü riski daha fazladır.

Normal doğum sonrası hasta isterse kebap bile yiyebilir ve kalkıp yürüyebilir. sezaryende ise lokal anestezi ile yapıldıysa en az 6 saat aç kalır, genel anestezi yapıldıysa bu süre 12-18 saate uzayabilir ve hastalar günler hatta haftalarca rahat yatıp kalkamazlar.

Bebeğin baş dışındaki gelişleri (makat, yan vs), bebeğin büyük olduğunun tahmin edilmesi (>4000gr) veya doğumun hemen gerçekleşmesini gerektiren çeşitli sebeplerde ise normal doğum sezaryenin eline su dökemez.

Normal doğum “normaldir” sezaryen değildir.

Okunmaya Değer Yazı!  Sırt Ağrısı Neden Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir