Postmatüre Bebek Nedir?

Normal olarak doğma zamanı gelen bir bebek 38 ile 40 haftalık gebelik dönemi sonrası dünyaya gelir. Eğer bebek bu süreyi geçirir yani 42 hafta gibi bir zamanda doğarsa bu bebeklere Postmatüre Bebek denir.  Böyle dünyaya gelen bebeklerde zamanında önce doğmuş olan bebekler kadar risk altındadır. Postmatüre bebeklerin bir kısmı zayıf doğarlar. Kolları ve bacakları incedir. Derilerinde buruşmalar görülür. Pullanma ve de soyulmalar görülebilir.

Normal zamanda dünyaya gelen bebeklerin üzerinde verniks bulunur. Bu verniks postmatüre bebeklerin üzerinde bulunmaz. Tırnakları uzamıştır. Bu bebeklerde kusmalar ve solunum bozuklukları sıklıkla görülür. Geç doğduklarından postmatüre bebekler mekonyum yani ilk dışkılarını doğmadan önce yapmış olabilir. Bu yüzden amniyon sıvısında olmaması gerken mekonyum görülebilir.

42 hafta geçtikten sonra doğan bebeklerde genel olarak plasenta fonksiyonlarında bozulmalar olur. Bu yüzden bebekte çeşitli hastalıklar görülebilir. Normal doğum zamanını 3 veya daha fazla hafta aşan bebeklerde ölü doğumlar ya da doğum sonrası ölümler görülme olasılığı yüksektir.

Yeni Doğan Bir Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Yeni doğmuş bir bebek imkan varsa ilk olarak doğal yollardan beslenmelidir buda bebeğin anne sütü ile beslenmesi olarak ifade edilir.

Anne sütünün olmadığı yada verilemediği durumlarda suni beslenme tercih edilir. Bunun için inek sütü yada hazır mamalar vardır.

Okunmaya Değer Yazı!  Bebeklerde Soğuk Algınlığı

Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda anne sütünün yanında ek olarak inek sütü yada mama verilebilir.

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

  • Anne sütü doğal olduğundan temiz ve mikropsuz olur.
  • Birçok hastalığa karşı bebeği korur.
  • Emzirme sırasında anne ile bebek arasında bir bağ oluşur.
  • Suni olarak beslenen çocuklarda az da olsa süt alerjisi görülebilir. Ancak bu durum anne sütünde olmaz.
  • Anne sütü ile beslenen çocuklarda pişik, egzama seyrek olarak görülmektedir.
  • Bebeklerini emziren kadınlarda meme kanseri riski da az görülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir