Kordon Kanının ve Kordon Dokusunun Saklanma Nedeni

Kordon Kanının ve Kordon Dokusunun Saklanma Nedeni

Kordon kanı ve kordon dokusu neden ve nasıl saklanır? İşte cevabı…

Birçok nedenden dolayı kordon kanı dondurularak saklanabilir. Bunların başında da; bebeğin kök hücre tedavi olmasını gerektirecek lösemi, lenfoma, talasemi gibi kan hastalıkları gelmektedir. Doku ve organ hasarı ya da çalışmaması gibi sorunlarda da yine kordon kanı dondurularak saklanabilir. Dünyada ve ülkemizde kök hücre nakli çoğunluğu kemik iliği ile yapılmaktadır. Ancak bunun için tam doku uyumlu kemik iliği verici bulunmalıdır. Hastaların % 70’inde tam doku uyumu olan kemik iliği bulunamaz. Kısmi uyum ile nakil yapma konusunda kordon kanı fayda sağlar.

Bebeği, anne karnında besleyen damarları çevreleyen göbek kordonu; dış etkenlere karşı da bu damarları korumaktadır. Doğumdan sonra işlevi kalmadığı için atılmaktadır. Ancak göbek kordonunda; kordon kanından farklı kök hücreleri yer almaktadır. Kemik, kas, kıkırdak, yağ, sinir, karaciğer dokusu gibi birçok dokuya dönüşebilen kök hücrelerdir. Tip 1 Diabet, İşitme Kaybı, Siroz ve Felç gibi pekçok hastalığında tedavisinde kullanılmaktadır.

Bebek dünyada geldiğinde göbek kordonu klemplenir ve kordon kanı da içinde pıhtılaşması önleyici maddenin yer aldığı kan torbası içerisinde saklanır. Uzman doktor kontrolünde yapılacak olan muhafaza işlemi için gerekli adımlar uzman tarafından izlenecektir.

 

 

Kaynak: Limithaber.com

Okunmaya Değer Yazı!  Botox Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir