Diyet

Kemik Suyunun Faydaları

Kemik suyu sindirim sistemi , eklem rahatsızlıkları ,eklem iltihabı ve selülite karşı oldukça faydalıdır!

Binlerce yıldır yöresel fermente sebzelerin, mandıra ürünlerinin pek çok şeye faydalı olduğu düşünülmüştür. Fakat genel iyileştirici özelliği ile yeni tanınan ve inanılmaz faydaları olan bir besin vardır ki bu da kemik suyudur.

Kemik suyunun sayısız ve çok geniş faydaları vardır. Bu anlamda sizlere kemik suyunun dikkat çekici faydaları hakkında tarihi sırlar vermek istiyorum.

Kemik suyunun faydaları:

Kemik suyunu tükettiğimiz de;

1- Gıda intoleransınız ve allerjiniz geriler ve hatta geçebilir.

2- Eklem sağlığınıza katkıda bulunur.

3- Selüliti azaltır.

4- İmmun (bağışıklık) sisteminizi geliştirir.

Tavuk suyu çorbası sadece lezzet için değildir; Hasta olduğunuzda doktorlar tarafından önerilen; ki anneler içinde geçerli olan bir besindir. Tüm kemik suyu ürünler-dana, -tavuk, -kuzu, -balık, -ve diğerleri, yöresel yemeklerin temel taşıdır ve öğünlerin vazgeçilmezidir. Çünkü kemik suyunun besin değeri yüksektir, kolay sindirilir, lezzetlidir ve bağışıklığı güçlendirir.

Kemiği kaynattığınızda kemik ve kemik iliği, ligamentler, kollajen , prolin, glisin ve glutamin ve benzeri öğelerin salınımına sebep olur. Bu maddeler iyileşmeye yardımcı ve bağışıklığı güçlendirici özelliklere sahiptir.

Beslenme uzmanları kemik suyunun vücutta kolay emildiğini, kalsiyum, fosfor, magnezyum , ve pek çok değerli mineralin kaynağı olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca içerdiği kondritin sülfat ve glukozamin ile  eklem sağlığı açısından son derece önemlidir. Eklem ağrılarını azaltıcı etkileri olabileceği de söylenmektedir.

Araştırmacılar kemik suyu çorbasının grip, nezle durumlarına nasıl iyi geldiğini merak etmişler. Yapılan bu araştırmalar ortaya koymuş ki kemik suyu çorbalarının içerdiği aminoasitler solunum sisteminde iltihabı azaltıyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Araştırmalar ayrıca kemik suyunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, alerjik hastalıkları, astımı ve eklem iltihaplarını (artrit) iyileştirdiğini göstermiştir. Tabi bu etkileri hazır bulyon tabletlerle yapacağımız çorbalarda beklememeliyiz. Çünkü çalışmalarda bu bulyon tabletlerin olumlu etkileri gösterilememiştir.

Kemik suyunun 6 önemli faydasını paylaşacak olursak;

1-EKLEMLERİ KORUR ;

Kemik suyu içerdiği doğal kollajen nedeniyle eklem sağlığı için son derece faydalıdır. Kemiği haşladığımızda kemik, deri ,kıkırdak, kemik iliği ve tendon yapılarından doğal kollajen elde ederiz. Bu yaşlanmaya bağlı esnekliği kaybeden eklemler için muhteşem bir kollajen kaynağıdır. Yaşa bağlı eklem kıkırdaklarında harabiyet oluşur ve antikorlar devreye girer. Kaynatma ile elde ettiğimiz  kemik suyu bu hasarın onarımında rol oynar. Eklem aralığında kayganlık oluşturarak kırılma ve aşınma oluşmasına engel olur.

2-SİNDİRİM SİSTEMİNE FAYDALIDIR;

Araştırmalar jelatinin bağırsak mukozasını onardığını, bağırsaklarda   oluşumunu artırdığını göstermiştir.

Yayınlanan bir raporda kemik suyundaki jelatinin bağırsak sağlığına ve bütünlüğüne katkı sağladığı vurgulanmıştır. Sindirim sistemi bozukluğu olan kişilerde yapılan çalışmalarda bu kişilerin serum kollajen düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır. Çünkü kollajende ki amino asitler barsak yapısındaki dokuları düzenler ve korur. Kollajen desteği sağlıklı bir sindirim sistemi için faydalıdır.

3-SAĞLIKLI BİR CİLT SAĞLAR;

Kollajen derideki elastin ve diğer bileşenlerin formunun korunmasını ve böylece genç görünümü sağlar. Kollajenin yaşa bağlı kırışıklığa karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca selülite karşıda etkilidir. Selülit ciltteki yumuşak dokunun azalmasına bağlı cilt gerginliği yani cilt tonusunun bozulması ile oluşmaktadır.35-55 yaşlarındaki kadınlarda yapılan bir çalışmada günlük 2,5-5 gr arası kollagen kullanımı olan kadınlarda belirgin fayda sağlanmıştır.

4-BAĞIŞIKLIK (İMMUN) SİSTEMi DESTEKLER;

Kemik suyunun en önemli kanıtlanmış faydalarından biri de bağırsak bütünlüğünün desteklenmesidir. Vücudumuzun en büyük bağışıklık sistemi organı artık bağırsaklar ve içerdiği mikrobiyota (yararlı bakteriler) olarak söylenmektedir. Bozulmuş barsak florası barsak içi boyunca ufak açıklıklar oluşmasına ve burada tam sindirilmemiş besinlerin sızmasına neden olur. Bu ise bağışıklık sistemde antikor üretimine neden olup inflamasyon dediğimiz iltihaplanma sürecini başlatır. İşte doğal kemik suyu barsak florasının bütünlüğünü koruyarak bağışıklık sistemin güçlenmesini sağlar. Ayrıca kemik suyu sağlıklı bir uyku, gün içinde enerjik olmamızı ve ruh sağlığımıza da faydalı etkiler oluşturur.

5-DOĞAL DETOKSTUR;

Günümüz batı dünyasında ortalama her kişi çevre kirliğine bağlı olarak çevresel toksinlere, zirai ilaçlara, yapay malzemelerin toksik etkilerine her çeşit kimyasala maruz kalmaktadır. İnsan vücudu kendisini ağır metalerden ve diğer toksinlerden korunma olanağına sahip olsa da kontrol altına alamayacağı toksinlerle karşılaştığında zorlanır.

Kemik suyu sindirim sisteminin düzenli çalışmasını, karaciğerin toksinleri atmasını kolaylaştırır. Doku bütünlüğünün korunmasını ve vücudun antioksidan kullanımını geliştirdiği için güçlü bir detoksifikasyon aracı olarak düşünülür.

Kemik suyu hem hücresel hem de karaciğer detoksifikasyonunu destekleyen potsyum ve glisin içerir.

Kemik suyunun detoksifikasyonu artırdığı yollardan bazıları yenilen sebzelerden elde edilen sülfür ve glutatyon ile faz 2 detoksifikasyon yapması ile gerçekleşmektedir.

Yapılan bir araştırma glutatyonun yağda çözünen bileşiklerin özellikle civa ve kurşun gibi ağır metallerin yok edilmesinde yardımcı olduğunu söylemektedir. Ayrıca çeşitli besin maddelerinin emilmesine ve karaciğerde bazı toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Kemik suyu ayrıca şelatör yani bağlayıcı özelliğe sahiptir. Yani gerekli minerallerin alınmasını artırarak ağır metallerin mineral resöptörlerine bağlanmasını önler. Böylece ağır metaller bağırsaktan emilmeden dışarı atılmasını sağlar.

6-METABOLİZMAYA YARDIMCIDIR ANOBOLİZMAYI DESTEKLER;

Kemik suyu içerdiği glutatyon ile önemli bir antioksidandır. Metabolizmayı besler ve hücresel aktiviteleri düzenler.

2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre glutatyon gen ekspresyonunda rol almaktadır. Böylece hücre çoğalmasını DNA ve protein sentezini immun cevabı apoptozisi destekler. Kemik suyunda bulunan amino asitler kas dokusunda onarıma, kemik mineral yoğunluğunun artmasına ve protein sentezinin desteklenmesine katkı sağlar. Ayrıca hücre doku yapısının korunmasına da yardımcıdır. Çalışmalar kemik suyunda bulunan glisinin iskelet kasını koruduğu ve yaşa bağlı kas yıkımına sebep olan gen ekspresyonunu durdurduğunu göstermiştir.

Glutamin ve arginin de yine metabolizmaya yardımcı, yara iyileştirmesini kolaylaştırıcı, dolaşımı düzenleyici aminoasitleridir.

Kemik suyu doğal multivitamindir.

19 ve üzerinde kolay emilen esansiyel ve nonesansiyel aminoasit içerir.

Kollajen /jelatin yumuşak dokuyu destekler.

Sindirim sistemine faydalıdır.

Bağışıklığı destekler.

Beyin sağlığını korur.

Kaloriden düşük fakat pek çok insanda eksikliği olan mineral ve kimyasal bileşenlerden zengindir.

Kısacası vücutta beyinden kemiğe, bağışıklık sisteminden sindirim sistemine kadar uzanan geniş yelpazede faydası mevcuttur.

İşte kemik suyundaki fayda sağlayan başlıca besleyici bileşenler;

  1. Glukozaminoglikanlar (GAG)
  2. Glukozamin
  3. Hyoluronik asit
  4. Kondritin sülfat
  5. Mineral ve elektrolitler
  6. Kollajen…
Skolyoz

İlgili Gönderi

Bağlıca Koltuk Döşeme

Bağlıca Koltuk Döşeme Koltuk Döşeme Nedir, Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? Koltuk döşeme; maliyet, manevi değerler… Devamı

7 ay ago

Ter Bezi İltihabı

Koltuk Altı İltihaplanması Ter Bezi İltihabı Nedir? sorusuna cevap olarak; Tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır? Bulunuş tarihi 1960 yıllarına dayanan lazer epilasyon, kıl… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Nöbetçi Eczane

Çayyolu Nöbetçi Eczane ve diğer komşu semt olan ümitköy, beytepe, yaşamkent, incek eczanelerin oluşumunu sağlayan;… Devamı

3 sene ago

Her Türlü Gribi İyileştiren Anneanne Tarifi

Gribe Ne İyi Gelir ? Evde Yapılacak Karışım Grip Savar İçin Malzemeler: 1 su bardağı… Devamı

3 sene ago

Pencere Seçimi ve Sağlık

Evin pencerelerinin seçimi konusuna çok önem verilmemektedir. Fakat pencere seçimi her konuda önemlidir. Örneğin tasarruf… Devamı

3 sene ago