Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Kabızlık; yanlış ve yetersiz beslenmeler sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Lifli ve omega yağ asit bakımından zengin besinlerin tüketimi kabızlık oluşumunu hafifletir. Sürekli ağır yağlı ve lif içeriği barındırmayan yiyecek tüketimi de kabızlığı tetikler.

Beslenme alışkanlıkları kadar gün boyu yeterince su tüketmemekte kabızlığa sebep olan bir başka faktördür.

Kabızlığın Oluşumuna Engel Olan Besinler

Su: Öncelikle yapmanız gereken su tüketimini artırmanız gereklidir. Su sadece vücut için gerekli mineralleri sağlamakla kalmaz bağırsakların çalışmasını sağlar. Gazlı içecekler suyun sağladığı yararları sağlamaz bu sebeple su tüketimini başka sıvılardan karşılamak doğru bir davranış değildir.

Fasulye ve Baklagiller: Lif bakımından zengin olan fasulye ve baklagiller kabızlığa kısa sürede çözüm bulmakta oldukça yardımcıdır. Bu besinler bağırsakları yumuşatır ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Aşırı tüketimi gaz ve şişkinlik yaptığı unutulmamalı kullanım miktarı orantılı bir şekilde ayarlanmalıdır.

Meyve ve Meyve Suları: Meyveler lif bakımından zengin olduğu için kabızlık oluşumunu engellemekte oldukça yardımcıdır. Özellikle üzüm ve erik suyu bağırsakları yumuşatır ve kabızlığa iyi gelir. Kuru erik ve kuru üzümde kabızlık için önerilmektedir. Bunlar dışında diğer meyve sularıda oldukça yararlıdır. Fakat reflüsü olanların asitli meyve sularını tüketimine dikkat etmesi gereklidir.

Lif İçeren Sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzelerden hazırlanmış salatalar kabızlık önlemede çok işe yararlar. Sindirim sisteminin ihtiyaç duyduğu lifi sağlar ve kabızlığı önler. Bu konuda brokoli oldukça faydalıdır. Fakat gaz oluşturduğu için dikkat edilmelidir. Bunun dışındaki sebzeler; Havuç, tatlı patates, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana, enginarda kabızlığa karşı kullanılan sebzeler arasında yer alır.

Okunmaya Değer Yazı!  Kadınların Bilmesi Gereken Kalp Krizi Sinyalleri

Tahıllar: Sindirim sistemine yardımcı olan tahıllar bu konuda oldukça yararlıdır. Buğday, Yulaf kepeği, kepekli tahıllar kabızlığa çok iyi gelir. Özellikle tuzsuz ve yağsız patlamış mısır kabızlığı önlemede oldukça etkilidir. İşlenmemiş mısır unu ve çavdar kullanımıda etkilidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir