Diş Hastalıklarında Tıbbi Hikayenin Önemi

Diş Hastalıkları

Anamnez, hastanın tıbbi hikayesi anlamına gelir. Anamnez, hastadan veya yakınlarından, hastalığın mevcut durumu ve geçmişi konusunda alınan bilgilerin tümünü kapsar. Başlıca anamnez çeşitleri şunlardır:

  1. Tıbbi Anamnez: Hastanın halen geçirmekte olduğu hastalık ve önceden geçirdiği hastalıklar konusunda hekim tarafından alınan bilgilerin tümüdür.
  2. Aile Anamnezi: Kişide mevcut hastalık veya bozukluğun aile fertleri veya akrabalarıyla ilişkisini araştırmak amacıyla hekim tarafından alınan bilgilerin tümüdür.
  3. Diş Anamnezi: Ağız sağlığı ile ilgili önceki değerlendirmeleri ve tedavileri de kapsayan ve ağız sağlığının tüm yönlerini ele alan anamnez çeşididir.
  4. Şimdiki Hastalık Anamnezi: Hasta ile yapılan görüşmede şimdiki hastalığının başlangıcı, süresi, özellikleri, belirtileri şiddetlendiren veya hafifleten faktörlerle ilgili olarak elde edilen bilgilerdir. Hastaya belirtilerin nedeninin ne olduğu ve eskiden benzer bir durumun meydana gelip gelmediği sorulur.

    Diş Hastalıkları ve Tıbbi Hikayenin Önemi
    Diş Hastalıkları ve Tıbbi Hikayenin Önemi

Hastadan tüm verilerin toplanması, hastalığın tanısı, tedavinin planlanıp uygulanmasında temel bir unsurdur. Çoğu diş hastasında belki de tam bir anamnezin alınması gerekli olmayabilir ancak bazı hastalarda tıbbi anamnez alınmadığı takdirde diş tedavisi sırasında hastanın yaşamı tehlikeye girebilir. Tanısal görüşme, hastanın sağlığı ile ilgili bilgileri ortaya çıkaran ve hasta ile diş hekimi arasında yapılan bilgi alışverişidir. Görüşmede hastaya sağlığı konusunda düzenli şekilde sorular sorulur. Diş hekimi görüşmeden edineceği bilgi ile hastanın hastalığının niteliğini ve ona karşı tutumunu anlayabilir.

Bazı hastalar anamnezini tam olarak anlatmazlar. Bazıları diş hekiminin sorularına yeterli şekilde cevap vermezler. Diş  tedavisi ile ilgili kararlar eksik veya yanlış hasta anamnezine dayanılarak verilirse, yan etki riski artar. Bu nedenle, güvenilir bilgiler elde edilinceye kadar diş bakımı ertelenmelidir. Tıbbi anamnez almaya başlamadan önce hastaya ne yapılacağı ve elde edilecek olan bilginin diş tedavisi ile ilgisi konusunda bilgi verilmesi iyi bir uygulamadır. Bazen biz diş hekimlerinin hastanın tam tıbbi anamnezini öğrenebilmesi için onun hekimiyle bağlantı kurması gerekebilir.

Diş hekimi  ziyaretiniz sırasında söylemeniz gereken başlıca bilgiler şunlardır:

  • Daha önce geçirilmiş hastalıklar
  • Daha önce geçirilmiş operasyonlar veya kazalar
  • Çocukluk hastalıkları/ Aşı Uygulamaları
  • Kullanılan ilaçlar ve bunlara bağlı oluşan alerjiler
  • Diğer Alerjiler: Herhangi bir aşı, besin, güneş, kozmetik alerjisi olup olmadığı
  • Alışkanlıklar: Sigara, Alkol veya madde bağımlılıkları, aşırı çay ve kahve içme alışkanlıkları
  • Solunum sistemikleri hastalıkları: Astım, KOAH, malignite
  • Dolaşım sistemi hastalıkları: Hipertansiyon, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı
  • Sindirim sistemi hastalıkları: Steven Johnson Sendromu, Oro-farenks bölgesinde  malignite
  • Endokrin sistem: Diabet mellitus, tiroid hastalıkları
  • Kan Hastalıkları: Anemi, kanama diatezleri, hematolojik maligniteler
  • Kas-İskelet sistemi: Romatoid artrit, ospetoporoz, TME problemleri
  • Sinir sistemi: Trigeminal nevralji, migren
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kaynak: Doktor Takvimi

Okunmaya Değer Yazı!  Çatlak Tedavisi (Cilt Ve Doğum Çatlakları)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir