Bebeğin Doğuma Hazırlık Evresi

Doğum normal olarak fizyolojik bir olaydır. Anne adaylarının psikolojik ve fiziksel olarak bu olaya hazır olması gerekir. Doğumu nerede yapacağına karar vermesi, doktorunu, hastanesini önceden seçmiş ve tanımış olması büyük önem taşır. Doğum öncesi yapılan egzersizler, nefes kontrolleri ve doğum esnasında nasıl davranılacağını öğrenmek doğum esnasında doktorunuza kolaylık sağlayacağı gibi kolay bir doğuma da yardımcı olması açısından önemlidir.

Bebek İçin Gerekli Hazırlıklar

Bebek ilk aylarda beşik ya da sepet içerisinde yatabilir.  Sonraki dönemler için edinilecek daha büyük boyutlarda parmaklıklı ve daha güvenlikli bir beşik kullanılmalıdır. Bebek için ilk aylarda yastığa gerek olmamaktadır. Daha sonraki dönemlerde ise çok ince bir yastık kullanılabilmekle beraber temiz nevresimler ve sıcak tutacak bir battaniye kullanılması yeterli olacaktır.

Bebeği yıkamak için özel üretilmiş olan aletler kullanılmalıdır. Bu iş için geniş ve temiz bir leğen de kullanılabilir. Bebekler için özel üretilmiş temizlik ürünleri kullanılmalıdır.

Bebek bezleri hijyenik olarak saklanmalı, pişik olmaması için gerekli bakım kremlerinden destek alınmalıdır. Ayrıca evde doktor önerisine bağlı olarak bebek için gerekli olabilecek ilaçlar bulundurulmalı, oda ısını kontrol altında tutabilmek gereklidir.

Bebeğin Elbiseleri

İlk zamanlarda bebek için gerekli başlıca elbiseler yumuşak ve yüzde yüz pamuklu kıyafetler olmalıdır. Ayrıca patik, önlük, bere gibi diğer kıyafetler de unutulmamalıdır.

Okunmaya Değer Yazı!  Yeni Doğan Bir Bebekte Fizyolojik Ve Metabolik Özellikler Nasıl Olur?

Loğusalık Dönemi

Yeni doğum yapmış kadına loğusa ve bunu takip eden döneme ise loğusalık dönemi denilmektedir. Tıbbi olarak bu dönem gebeliğin sona ermesi ile kadının üreme organlarının tamamen normale dönme sürecidir. Bu dönemde annede fiziki ve psikolojik bir takım değişikliklerin olması normaldir. Bu dönemde memeler süt salgıladıkları için büyürler. Özellikle 3 veya 4 günde süt gelimi tam manasıyla başlar ve bu süreçte memelerde ağrılar oluşur. Bu esnada memelerin çatlayarak daha da ağrı ve acıya neden olmaması için yağlı kremler tercih edilmelidir. Doğumdan sonra ateş, titreme, kabızlık gibi sorunların yaşanması normal olarak karşılanabilir.

Yine loğusalığın 1. Ve 5. Günleri arasında kanama meydana gelir ancak devam eden günlerde bu kanama düzene girer ve günler geçtikçe kan rengi daha koyulaşıp kahverengi veya sarımsı bir renk alarak yok olmaya başlar. Bu normal bir süreçtir ve paniğe kapılmaya gerek yoktur.

Normal yollar ile doğum yapmış kadınlar en az 1 hafta dinlenmelidir. Ancak 2. Veya 3. Günden itibaren çok hafif karın hareketleri yapmaya başlayarak karında sarkmalar önlenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir