B12 Vitamini Bebekler İçin Neden Önemli?

Kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini; kırmızı kan hücrelerinin yapımında,  beyin ve sinir sisteminin fonksiyonlarının devam etmesinde rol oynayan  hayati öneme sahip su da çözünen bir vitamindir. DNA ve amino asitlerin sentezinde de görev alır. Özellikle hayvansal kaynaklı yiyecekler B12 vitamini bakımından zengin kaynaklardır.

B12 vitamini bebeklerde niçin önemli ? 

Yeterli miktarda vitamin B12 alımı olan, iyi beslenen annelerin bebekleri, vitamin B12 takviyesine genelde ihtiyaç duymazlar. Fakat vejetaryan ya da yetersiz hayvansal protein tüketen, çeşitli nedenlerle oluşabilen ( B12 vitamini emilim bozukluğu, pernisiyöz anemi,  ilaç  kullanımı vs. ) B 12 vitamin eksikliği riski altında olan annelerin, bebeklerine yeteri oranda B12 vitamini süt ile geçemeyecektir. Bu yüzden hem annenin gebelik ve laktasyon sırasında, hem de bebeğin B 12 vitaminli besinlerden ve  B 12 vitamini takviyelerinden yararlanması önerilir. Anne sütü ile beslenemeyen bebeklerde de mutlaka formül mamaların içeriğinde B12 vitamini katkısı olmalıdır.

Bebeklerde B12 Vitamini Ne Zaman Gelişir?

Bebeklerde  vitamin B12 eksikliği 2-6 aylık dönemler arasında gelişebilir. Ancak klinik olarak 6-12 ay kadar belirgin bulgular ortaya çıkmayabilir. Bebeklerde vitamin B12 eksikliğinin belirtileri arasında kusma, letarji (halsizlik- uyku hali), pernisiyöz anemi, büyüme-gelişme geriliği,  hipotoni (düşük kas tonusu) sayılabilir.

Okunmaya Değer Yazı!  Yeni Doğan Bebeğin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir