Annede Loğusalık Dönemi Nasıl Gelişir?

Yeni doğum yapan kadına loğusa, doğumu takip eden ilk 6 haftalık zaman dilimine de loğusa dönemi denilmektedir. Bilimsel açıdan bakacak olursak bu zaman aralığı kadının doğum yapmasıyla üreme organlarının normale dönünceye kadar gecen zamanı ifade eder loğusalık döneminde bayanlarda fiziksel ve psikolojik olarak değişiklikler gözlenir. Doğum sorasında büyümüş olan döl yatağı doğum sonrasında yavaş yavaş normale dönmeye baslar.

Benzer şekilde genişlemiş olan karin bölgesinde eski haline dönmeye çalışır. Memeler hamilelikle birlikte sut salgılamak amacıyla buyur ve gelişir. Özellikle loğusalık döneminin 3-4. Günlerinde sut gelmesiyle birlikte memeler abiden genişleme gösterir. Bu durumda ağrı gözlenebilir.  Memelerin çatlamaması için yağ ve krem sürülebilir.  Anne eğer sut veremeyecek durumda ise ya da bebek ölü doğmuş ise bu durumlarsa memelerdeki sütler sıkılarak boşaltılmalı ve sonrasında siki bir şekilde sarılmalıdır.  Doğum sonrasında annede kabızlık, ateş, titreme gibi rahatsızlanmalar görülebilir.

Loğusalığın 1-2. Günlerinde bayanlardan kan gelme durumu da gözlenebilir. Kanın rengi ilerleyen zamanlarda kahverengi sarıya döner. Bu durum korkulması gereken bir durum değildir.  Doğum sonrası anne balca dinlenmelidir. Normal bir doğum olmada anne en az 1 hafta dinlenmelidir. Ancak dinlenmek demekle hareketsiz kalmak anlaşılmamalıdır. Doğumun 2. Gününde karin hareketlerine başlanmalıdır. Zaman zamanda çok yorulmamak şartıyla anne yürümelidir.

Okunmaya Değer Yazı!  Suda Doğum Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir