Vucudumuzu olusturan en kucuk yapi tasimiz hucrelerdir.Bu hucreler belirli bir plan dahilinde bolunerek cogalmakta ve gorevlerini yerine getirmektedirler.Her bir hucre ne kadar bolunecegini bilmekte ve zamani geldiyinde kontrollu olarak bolunmektedir.Ancak bazi ozel durumlarda hucrenin dna yapisinin bozulmasi soz konusu oldugunda bu bolunme olayi kontrolsuz sekilde gerceklesmeye baslar.Sigara,kirli havaya maruz kalma, x isinlari gama isinlari, radyasyon gibi faktorler hucrelerin dna yapisini bozarak kontrolsuzce bolunmesini saglarlar.Sonrasinda tumorler ve urlar olusur.Bh kanserli yapi tumorden ayrilarak dolasima katilirsa diger organlarada bulasir.

Kanser hastaligi bulundugu organa gore adlandirilir.Bu kanserler icerisinde en tehlikelilerinden biride akciger kanseridir.Nefes aldigimizda kanimizdaki karbondioksit ile oksijenin degisimjnde girevli akcigerlerde yukarida bahsettigimiz gibi hucrelerinde basliycak kontrolsuz bolunme sekline akciger kanseri denir.

Hayati bir oneme sahip akcigerlerimizde kanser okusumunu en cok etkikeyen sebeplerden birisi sigaradir.Sigara icen kisilerin akciger kanserine yakalanma olasiligi icmeyenlere oranla cok daha fazladir.rakamsal olarak bakmak gerekirse bu oran sigara icenlerde icmeyenlere oranla yuzde 90 civaridir.yani her akciger kanseri hastasinin yaklasik 10 tanesinden 9 u sigara icen kisilerdir.

Bu durum sadece akciger kanseriyle ilgiliygen sigaranin diger organlara olan zararlarinida dusunursrk ne kadar tehlikeli oldugunu anlamak cok da zor olmaz.Sigaranin akciger uzerindeki kanser riski kisinin sigaraya baslama yasi ve kullandigi zaman araligiyla da degisir.Pasif icicilerde yani sigara dumanina maruz kalan kisilerde ayni zamanda kanser riskiyle karsi karsiyadir. Ancak bu oran bizzat icenler kadar cok degildir.Sigara icicisi sigarayi biraktiktan sonra zamanla cigerleri ve vucudu temizlendiyinden bu riskten uzaklasir.

Bunun disinda uzun sureli kirli hava da akciger sagligi acisindan tehlikeli ve kanser olusumuna davetiye cikarici bir etkendir.Ayrica aileden geken genetik faktorlerde kanser riski acisindan inemlidir.Akciger kanseri erkeklerde kadinlara oranla daha fazla gorulmektedir.Ancak tarihsel.zaman araliginda sigara kullanimi kadinlardada arttigindan aradaki bu fark azalmaktadir

Akciğer Kanserinden Korunma Yolları

Akciger kanserinden korunmak icin oncelikle yukarida bahsettiyimiz gibi sigaradan uzak durmak gerekmektedir.Mumkun olduguncada sigara dumani olan irtamlara girmemek gerekir.Ayrica hava kirliligi olan bolgelerde uzun sure kalinmamali , yiyecek olarak sagliklik vitaminli meyve ve sebzeler tuketilmelidir.

Akciğer Kanserinin Belirtileri

Sık sık oksurmek ve bu oksurufun siddetinin giderek artmasi, oksurme sirasinda goguste siddetli agri, oksurukle birlikte balgam gelmesi ve bu balgamin ilerleyrn asamalarda kanlanmasi, kilo kaybi akciger kanseri belirtileri arasinda gosterilebilir.Ancak kesin tani doktor muayenesiyle mumkundur .Kisi kendini dunlemeli ve en ufak suphe durumunda bile olsa mutlaka bir doktora gorunmelidir.

Akciger kanseri olusma yerine gore ikiye ayrilir bunlardan birincisi primer akciger kanser ikincisi seconder akciger kanseridir.Primer akciger kanserinde kanser akciger icinde baslamistir bu nedenlede tedavisi secondere gore fsrklilik gosterir.Seconder akciger kanserinde ise vucudun baska bir orgsninda baslayan kanser akcigerlere yayilmis demektir.Bu yuzden tedavide ilk baslayam organa gore uygun bir tedavi programi uygulanir.

Skolyoz

İlgili Gönderi

Bağlıca Koltuk Döşeme

Bağlıca Koltuk Döşeme Koltuk Döşeme Nedir, Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? Koltuk döşeme; maliyet, manevi değerler… Devamı

7 ay ago

Ter Bezi İltihabı

Koltuk Altı İltihaplanması Ter Bezi İltihabı Nedir? sorusuna cevap olarak; Tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır? Bulunuş tarihi 1960 yıllarına dayanan lazer epilasyon, kıl… Devamı

2 sene ago

Çayyolu Nöbetçi Eczane

Çayyolu Nöbetçi Eczane ve diğer komşu semt olan ümitköy, beytepe, yaşamkent, incek eczanelerin oluşumunu sağlayan;… Devamı

3 sene ago

Her Türlü Gribi İyileştiren Anneanne Tarifi

Gribe Ne İyi Gelir ? Evde Yapılacak Karışım Grip Savar İçin Malzemeler: 1 su bardağı… Devamı

3 sene ago

Pencere Seçimi ve Sağlık

Evin pencerelerinin seçimi konusuna çok önem verilmemektedir. Fakat pencere seçimi her konuda önemlidir. Örneğin tasarruf… Devamı

3 sene ago